Schönberg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Schönberg? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en winstgevend. Dankzij zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? D.m.v. deze website bekijk je bruikbare details aangaande zonnepanelen kopen in Schönberg!

zonnepanelen installateur 4782
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Milieubewuste keuze.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLuik
GemeenteSankt-Vith
Postcode47820
Gasverbruik23.820 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€173,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Schönberg juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Sankt-Vith. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Sankt-Vith bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Schönberg
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een krediet kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4540), dan pak je al snel €563. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 6 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (juli 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Schönberg liggen tussen om en nabij de €4000 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op om en nabij 3060 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Eneco en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €765,00 (prijs juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Schönberg kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117906€3575 – €4400€430
2301013€5100 – €5650€525
3353016€6000 – €6225€800
4383018€6400 – €6775€890
5461019€7050 – €7150€960
6493021€7425 – €7850€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Schönberg ontdek je of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schönberg bedraagt 3310 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 2000 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3875 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. De meeste bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede zijn er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Schönberg?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schonberg

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Schönberg vergelijken? D.m.v. onze stappenplan heb jij snel en eenvoudig een deskundige expert in de regio. Het merendeel van de bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de kosten. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort huis (schuin of plat) en de focus-richting van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Schönberg.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Vandaar weten we hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van experts uit de buurt. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar let ook op relevante keurmerken (bijvoorbeeld ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Schönberg op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Schönberg
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Schönberg een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!