Lontzen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Lontzen? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Met behulp van de nieuwste zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze vergelijker lees je waardevolle toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Lontzen!

zonnepanelen installateur 4710
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Duurzame investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLuik
GemeenteLontzen
Postcode47100
Gasverbruik23.840 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€176,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lontzen juni 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Lontzen. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Lontzen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Lontzen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4310), dan bedraagt het voordeel al snel €534. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Lontzen liggen tussen de €4700 en €5900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2950 kWh stroom. Bij een maatschappij als Delta en Nuon betaal je daarvoor zo’n €737,50 (prijs juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Lontzen bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120608€3500 – €4475€390
2301012€5150 – €5750€675
3322016€6000 – €6100€750
4383017€6425 – €6825€880
5431020€6925 – €7275€990
6512023€7525 – €8050€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Lontzen tref jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lontzen bedraagt 3420 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 12 panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen voldoende, voor 1825 kWh gaat het om 7, voor 2875 kWh zijn dat er 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de woningbezitters bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Lontzen?

Tijdens de montage van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lontzen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Lontzen vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt heb je vandaag nog een betrouwbare installateur in jouw eigen buurt. Tal van adviseurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer de eigenschappen van het huis. De woning-categorie (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn van groot belang. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Lontzen.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op basis daarvan is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Aansluitend verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar check ook op certificering (je kunt denken aan VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Lontzen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Lontzen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Lontzen een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente