Recht

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Recht? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Middels krachtige zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door onze website lees jij omvangrijke details die helpen bij zonnepanelen kopen in Recht!

zonnepanelen installateur 4780
 • Makkelijk geld besparen.
 • Verantwoorde investering.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLuik
GemeenteSankt-Vith
Postcode47800
Gasverbruik23.810 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€173,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Recht juli 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Sankt-Vith. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Sankt-Vith zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Recht
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor consumenten zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4530), dan is het voordeel al snel €562. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Recht schommelen tussen de €4900 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen genereert pak ‘m beet 3050 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect en Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €762,50 (prijspeil juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Recht bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3475 – €4375€390
2287011€5050 – €5875€625
3331016€5900 – €6200€750
4415017€6500 – €6650€890
5461019€7000 – €7275€1030
6505021€7400 – €8000€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Recht achterhaal jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Recht bedraagt 3305 kWh. Je hebt dus nodig rond de 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2800 kWh zijn dat er 11, en voor 3875 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Recht?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-recht

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Recht vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan vergelijk jij in enkele stappen een goede vakman in je woonplaats. Verschillende specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het soort huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Recht.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (bijv. ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Recht op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Recht
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Recht een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!