Roeselare

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Roeselare? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Met behulp van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij onze vergelijker tref jij uitgebreide raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Roeselare!

zonnepanelen installateur 8800
 • Lagere energielasten.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteRoeselare
Postcode88000
Gasverbruik22.100 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€167,46

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Roeselare april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Roeselare. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Roeselare kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Roeselare
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4320), dan is jouw winst al gauw €536. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Roeselare zitten vaak tussen de €4200 en €6000, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 2750 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Engie en/of NLE betaal je al snel €687,50 (kosten april 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Roeselare bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118708€3450 – €4250€400
2304012€5275 – €5900€575
3359015€5925 – €6025€825
4401017€6350 – €6625€930
5433020€6900 – €7150€990
6519021€7425 – €7900€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Roeselare check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Roeselare is 3350 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 12 panelen van 300 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1900 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2925 kWh gaan we uit van 12, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde bewoners geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Roeselare?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw woning is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-roeselare

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Roeselare vergelijken? Middels onderstaande tips kies jij binnen enkele minuten een uitmuntende monteur in je woonplaats. Verscheidene bedrijven beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijs. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf het type woning. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Roeselare.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Vandaar weten we hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Als laatste verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar check ook op certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Roeselare op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Roeselare
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Roeselare een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente