Ruiselede

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ruiselede? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en hebben een prima rendement. Aan de hand van een zonnepanelen-installatie wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van onze website bekijk jij handige informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Ruiselede!

zonnepanelen installateur 8755
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteRuiselede
Postcode87550
Gasverbruik22.050 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€166,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ruiselede juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je de spelregels in de gemeente Ruiselede. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Ruiselede bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Ruiselede
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€5020), dan is het belastingvoordeel al gauw €622. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ruiselede variëren tussen de €4800 en €6400 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert plusminus 2700 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €675,00 (tarieven juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Ruiselede kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118008€3550 – €4225€430
2270013€5075 – €5675€575
3334014€5925 – €6150€875
4399018€6500 – €6650€920
5431019€7100 – €7250€1020
6487022€7700 – €7800€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Ruiselede tref jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ruiselede bedraagt 3325 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3950 kWh gaat het om 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee consumenten prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens vind je dunne-film panelen. Dit soort panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Ruiselede?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ruiselede

Interessante installaties:


Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ruiselede vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan heb jij in een zeer korte periode een uitmuntende aanbieder in je woonplaats. Het merendeel van de bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de tarieven. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer het soort woning. Het soort dak (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Ruiselede.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 7 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ruiselede op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Ruiselede
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ruiselede een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!