Meulebeke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Meulebeke? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Aan de hand van zonnepanelen op je woning wek je zelf schone energie op. Omwille van dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Gebruikmakend van deze pagina bekijk jij omvangrijke toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Meulebeke!

zonnepanelen installateur 8760
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Milieubewuste keuze.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMeulebeke
Postcode87600
Gasverbruik22.060 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€166,84

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Meulebeke juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Meulebeke. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Meulebeke bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Meulebeke
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee consumenten met een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5030), dan profiteer je al van een korting van zo’n €624. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Meulebeke zitten vaak tussen de €5100 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 2710 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €677,50 (tarief juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Meulebeke is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120007€3575 – €4475€420
2287011€5175 – €5775€575
3340014€5950 – €6275€700
4419017€6375 – €6775€880
5446020€6925 – €7125€1010
6490022€7600 – €8175€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Meulebeke lees jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meulebeke bedraagt 3330 kWh. Hiervoor heb je nodig plusminus 12 panelen van 280 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee klanten kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Meulebeke?

Tijdens de montage van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meulebeke

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Meulebeke vergelijken? Met behulp van het advies hieronder tref jij moeiteloos een professionele leverancier in jouw eigen buurt. Sommige aanbieders bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf zo specifiek mogelijk het huis. De dak-categorie (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Meulebeke.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Hierdoor weten we hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de omgeving. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Meulebeke op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Meulebeke
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Meulebeke een forfaitaire vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!