Orp-Jauche

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Orp-Jauche? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door zonnepanelen op je woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met zonnepanelenvoordeel.be ontdek je toepasbare info die helpen bij zonnepanelen kopen in Orp-Jauche!

zonnepanelen installateur 1350
 • Snelle terugverdientijd.
 • Groene investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieWaals Brabant
GemeenteOrp-Jauche
Postcode13500
Gasverbruik21.330 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€164,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Orp-Jauche februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Orp-Jauche. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Orp-Jauche bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Orp-Jauche
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waardoor huishoudens extra voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4800), dan is het voordeel al snel €595. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim enkele honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Orp-Jauche fluctueren tussen de €4500 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor grofweg 2900 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en/of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €725,00 (tarieven februari 2024). Door goedkope zonnepanelen in Orp-Jauche kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119007€3400 – €4225€420
2276013€5200 – €5875€625
3352016€6100 – €6100€775
4387016€6375 – €6800€900
5444019€6950 – €7175€980
6498022€7425 – €7850€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Orp-Jauche achterhaal je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Orp-Jauche is 3365 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens vind je dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Orp-Jauche?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-orp-jauche

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Orp-Jauche vergelijken? Via onderstaande tips vind jij in een zeer korte periode een erkende installateur in je woonplaats. Het merendeel van de aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf de karakteristieken van het huis. Het type huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige voorziet jou dan van relevant zonnepanelen advies in Orp-Jauche.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op die manier is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Orp-Jauche op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Orp-Jauche
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Orp-Jauche een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente