Enines

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Enines? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij actuele tips over zonnepanelen kopen in Enines!

zonnepanelen installateur 1350
 • Lagere energierekening.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Lange levensduur.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteOrp-Jauche
Postcode13500
Gasverbruik20.320 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€162,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Enines mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Orp-Jauche. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Orp-Jauche bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Enines
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4540), dan profiteer je al van een korting van zo’n €563. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Enines komen doorgaans uit tussen de €4400 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen draait uit op pakweg 2930 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Budget Energie of NLE betaal je al snel €732,50 (tarieven mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Enines bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117007€3575 – €4275€380
2276011€5225 – €5725€600
3329015€6000 – €6175€875
4395018€6475 – €6750€940
5465020€7075 – €7125€990
6480021€7475 – €8175€1060

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Enines check je de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Enines is 3460 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee klanten installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Enines?

Voor het plaatsen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-enines

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Enines vergelijken? Door onze stappenplan tref jij binnen enkele minuten een deskundige monteur in jouw streek. Diverse monteurs bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op het tarief. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (schuin of plat) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist biedt zo actueel zonnepanelen advies in Enines.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. We vragen om jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Daardoor weten we hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van experts uit uw regio. Beperk je niet alleen tot het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om certificering (voorbeelden zijn IEC keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Enines op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Enines
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Enines verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!