Rixensart

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Rixensart? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. Met behulp van zonnepanelen op je woning wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van onze website bekijk jij toepasbare gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Rixensart!

zonnepanelen installateur 1330
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Groene investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteRixensart
Postcode13300
Gasverbruik21.310 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€164,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Rixensart juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check jij welke regelingen er zijn in de gemeente Rixensart. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Rixensart zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Rixensart
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4780), dan is het voordeel al snel €593. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Rixensart schommelen tussen de €5300 en €6200, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 2880 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €720,00 (tarieven juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Rixensart bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118907€3625 – €4350€390
2301013€5025 – €5650€600
3325016€5975 – €6150€700
4382017€6400 – €6625€880
5441019€7075 – €7225€980
6498022€7675 – €8200€1060

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Rixensart tref jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rixensart is 3355 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1800 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3800 kWh gaat het om 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde mensen maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Rixensart?

Voor het laten leggen van panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rixensart

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Rixensart vergelijken? Door het onderstaande stappenplan tref je zonder problemen een uitstekende specialist in de regio. De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf het soort huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Rixensart.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit de regio. Let niet alleen op de voordeligste tarieven, maar wees scherp op de benodigde certificaten (denk aan CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Rixensart op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Rixensart
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Rixensart verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente