Mechelen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Mechelen? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Middels het zonnepanelen-systeem wek je in eigen beheer groene stroom op. Wegens de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via onze vergelijker vind je omvangrijke toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Mechelen!

zonnepanelen installateur 2800
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieAntwerpen
GemeenteMechelen
Postcode28000
Gasverbruik22.680 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€171,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mechelen april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be lees je de spelregels in de gemeente Mechelen. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Mechelen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Mechelen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens met een lage rente een krediet kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4650), dan is het belastingvoordeel al gauw €576. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (april 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Mechelen schommelen tussen de €5100 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 3020 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of Qurrent betaal je al snel €755,00 (prijspeil april 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Mechelen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117807€3550 – €4200€430
2281011€5300 – €5600€675
3339015€5975 – €6050€800
4401017€6500 – €6675€920
5456020€7050 – €7175€970
6519023€7575 – €8175€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Mechelen zie je de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mechelen is 3440 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3800 kWh zijn dat 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee bewoners bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Mechelen?

Voor de installatie van PV-panelen op een woning is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mechelen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Mechelen vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips vergelijk je snel en eenvoudig een betrouwbare aanbieder in de regio. Een aantal adviseurs hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type woning (schuin of plat) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Selecteer daarna een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Mechelen.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvangt u ook de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Mechelen op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Mechelen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mechelen een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente