Hombeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Hombeek? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van krachtige zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Middels de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij samengestelde aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Hombeek!

zonnepanelen installateur 2811
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieAntwerpen
GemeenteMechelen
Postcode28110
Gasverbruik23.400 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€176,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Hombeek mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Mechelen. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Mechelen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Hombeek
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waardoor gezinnen met een lage rente een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4620), dan is het belastingvoordeel al gauw €573. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 4 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Hombeek komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen resulteert in grofweg 2740 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €685,00 (kosten mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Hombeek kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna vind jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117407€3625 – €4275€380
2306011€5300 – €5600€625
3358014€5950 – €6025€750
4387016€6325 – €6775€890
5441019€6900 – €7150€1030
6496022€7425 – €7825€1100

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Hombeek tref jij of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hombeek bedraagt 3500 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1900 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2875 kWh gaan we uit van 11, en voor 3800 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. De meeste mensen installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast zijn er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Hombeek?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hombeek

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Hombeek vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs vind je moeiteloos een betrouwbare vakspecialist in jouw streek. Het merendeel van de adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de kosten. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf duidelijk de woning. Het soort huis (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Hombeek.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn naam, telefoonnummer en een e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. ISO certificaat, Recyclage, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Hombeek op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Hombeek
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hombeek een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!