Heffen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Heffen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en men kan er flink door besparen. Gebruikmakend van zonnepanelen op het dak wek je zelf energie op uit de zon. Vanwege dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Via onze website vind je bruikbare adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Heffen!

zonnepanelen installateur 2801
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieAntwerpen
GemeenteMechelen
Postcode28010
Gasverbruik23.390 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€176,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Heffen februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Mechelen. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Mechelen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Heffen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4610), dan bedraagt het voordeel al snel €571. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Heffen variëren tussen de €4400 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa om en nabij 2730 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie en Qurrent betaal je hiervoor wel €682,50 (onkosten februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Heffen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119206€3675 – €4450€440
2305012€5025 – €5875€625
3339016€5950 – €6050€850
4418016€6425 – €6825€950
5469020€6925 – €7250€1010
6494023€7625 – €7950€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Heffen tref je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heffen bedraagt 3495 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 panelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de mensen verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Heffen?

Voor het leggen van panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heffen

Installateur zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Heffen vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt heb jij snel en eenvoudig een betrouwbare expert in jouw eigen buurt. Verschillende specialisten beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de aard van het huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn essentieel. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur verschaft dan namelijk erkend zonnepanelen advies in Heffen.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Dan is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap zenden zij de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit de buurt. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (bijv. RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Heffen op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Heffen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Heffen een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!