Leest

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Leest? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en heb je razendsnel terugverdiend. Geholpen door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door onze vergelijker ontdek jij veelzijdige toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Leest!

zonnepanelen installateur 2811
 • Lagere energierekening.
 • Duurzame investering.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Lange levensduur.

ProvincieAntwerpen
GemeenteMechelen
Postcode28110
Gasverbruik23.410 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€176,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Leest mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Mechelen. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Mechelen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Leest
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4630), dan profiteer je al van een korting van zo’n €574. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Leest zitten vaak tussen de €4400 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pakweg 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of Pure Energie betaal je hiervoor wel €687,50 (onkosten mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Leest kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120407€3450 – €4250€430
2305013€5200 – €5825€600
3352014€6050 – €6025€850
4412017€6450 – €6600€890
5452019€6950 – €7150€1010
6511023€7475 – €7925€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Leest check jij of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leest bedraagt 3505 kWh. Hiervoor heb je nodig om en nabij 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1850 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2975 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3850 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen veel minder op. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Leest?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leest

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Leest vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs vergelijk jij in een zeer korte periode een deskundige monteur in de regio. Verschillende installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de prijzen. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Definieer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Leest.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: naam, het 06-nummer, en het emailadres. Vandaar is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Nadien zenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen volgen er offertes van specialisten uit uw regio. Pas op voor alleen de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Leest op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Leest
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Leest een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!