Walem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Walem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Via het zonnepanelen-systeem wek je zelf schone energie op. Door dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door middel van onze tool tref je accurate details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Walem!

zonnepanelen installateur 2800
 • Lagere energierekening.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Los van de energieleverancier.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieAntwerpen
GemeenteMechelen
Postcode28000
Gasverbruik23.380 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€175,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Walem mei 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be check jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Mechelen. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Mechelen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Walem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4600), dan is jouw winst al gauw €570. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement komt overeen met een royale 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Walem liggen tussen om en nabij de €5200 en €6500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in ongeveer 2720 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta en/of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €680,00 (tarief mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Walem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118306€3575 – €4350€380
2275012€5300 – €5750€550
3320015€5925 – €6175€800
4411017€6350 – €6750€950
5464019€6950 – €7150€1000
6509021€7425 – €7950€1060

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Walem achterhaal jij de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Walem is 3490 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1925 kWh gaan we uit van 7, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Veel klanten bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Walem?

Voor het leggen van panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-walem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Walem vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt heb jij binnen enkele minuten een uitstekende monteur in de regio. Het merendeel van de monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het type huis (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Walem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Op die manier komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (zoals IEC keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Walem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Walem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Walem een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!