Lens

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Lens? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en hebben een prima rendement. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Ten gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Op basis van deze pagina ontdek jij bruikbare adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Lens!

zonnepanelen installateur 7870
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Goed voor het milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieHenegouwen
GemeenteLens
Postcode78700
Gasverbruik21.120 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€165,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Lens juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Lens. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Lens zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Lens
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens met een interessante rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4840), dan is het belastingvoordeel al gauw €600. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim honderdduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juni 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Lens liggen tussen om en nabij de €4200 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in pakweg 3000 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Delta en/of NLE staat dit al gauw gelijk aan €750,00 (vergoeding juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Lens bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120508€3500 – €4350€400
2282013€5125 – €5800€600
3351016€6000 – €6150€875
4394017€6375 – €6850€910
5460019€6975 – €7150€980
6518023€7625 – €7800€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Lens ontdek je de toepasbaarheid voor uw dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lens bedraagt 3460 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 12 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 2000 kWh zijn dat er 8, voor 2800 kWh gaan we uit van 12, en voor 3850 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Lens?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lens

Plaatsen in de omgeving:


Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Lens vergelijken? D.m.v. het advies hieronder vind je in korte tijd een erkende vakman in je postcodegebied. De meeste bedrijven bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Omschrijf de karakteristieken van de woning. Het soort huis (schuin of plat) en de ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Lens.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: naam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (je kunt denken aan RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lens op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Lens
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Lens een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente