Bauffe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Bauffe? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en hebben een prima rendement. Middels een zonnepanelen-installatie wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Dankzij onze tool bekijk je veelzijdige adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Bauffe!

zonnepanelen installateur 7870
 • Structureel lagere energiekost.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteLens
Postcode78700
Gasverbruik23.200 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€173,17

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bauffe september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be check je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Lens. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Lens zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Bauffe
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4420), dan loopt het voordeel al gauw op tot €548. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Bauffe liggen tussen de €4500 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op pakweg 3060 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Engie of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €765,00 (vergoeding september 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in Bauffe kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna check je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118407€3600 – €4375€410
2277011€5250 – €5750€550
3332016€5900 – €6150€750
4402017€6450 – €6775€950
5446019€6950 – €7175€970
6509022€7550 – €7875€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Bauffe zie je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bauffe is 3400 kWh. Je hebt dus nodig rond de 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1825 kWh zijn dat er 7, voor 2800 kWh gaat het om 11, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de mensen kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Bauffe?

Voor het laten plaatsen van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bauffe

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Bauffe vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder heb jij binnen enkele minuten een erkende vakman in jouw omgeving. Veel leveranciers bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer duidelijk de woning. Het genre woning (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Bauffe.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Zo weten wij ook hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een week krijg je persoonlijke offertes van experts met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (bijv. IEC keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Bauffe op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Bauffe
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Bauffe een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!