Komen-Waasten

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Komen-Waasten? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Gebruikmakend van zonnepanelen bij je huis is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels deze pagina tref jij praktische toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Komen-Waasten!

zonnepanelen installateur 7780
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteKomen-Waasten
Postcode77800
Gasverbruik21.070 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€165,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Komen-Waasten mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Komen-Waasten. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Komen-Waasten zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Komen-Waasten
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een speciaal type lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4790), dan is het voordeel al snel €594. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Komen-Waasten fluctueren tussen de €5200 en €6900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor plusminus 2950 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie en/of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €737,50 (vergoeding mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Komen-Waasten bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120606€3675 – €4400€440
2300012€5250 – €5675€625
3349016€6100 – €6025€825
4402016€6450 – €6650€920
5469020€7025 – €7200€960
6501021€7575 – €7900€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Komen-Waasten zie je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Komen-Waasten bedraagt 3435 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 11 panelen van 280 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 2000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de bewoners kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed bestaan er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Komen-Waasten?

Voor het laten plaatsen van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-komen-waasten

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Komen-Waasten vergelijken? Door middel van onderstaande tips vergelijk jij zonder problemen een uitstekende leverancier in je woonplaats. Tal van leveranciers bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de prijzen. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer de karakteristieken van het huis. Het soort woning (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Komen-Waasten.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daarna versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook relevante keurmerken (denk aan RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Komen-Waasten op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Komen-Waasten
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Komen-Waasten aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente