Kortrijk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Kortrijk? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en een goede investering. Geholpen door innovatieve zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van onze website ontdek jij uitgebreide toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Kortrijk!

zonnepanelen installateur 8500
 • Snelle terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode85000
Gasverbruik21.790 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€169,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Kortrijk juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Kortrijk. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Kortrijk bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Kortrijk
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten verrassend voordelig een speciale lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4760), dan profiteer je al van een korting van zo’n €590. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Kortrijk komen doorgaans uit tussen de €4000 en €5600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in om en nabij 2850 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en Vandebron betaal je hiervoor wel €712,50 (onkosten juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Kortrijk kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117908€3425 – €4200€390
2294012€5100 – €5725€500
3342015€5900 – €6200€875
4396017€6450 – €6625€890
5433019€6975 – €7125€1010
6505021€7550 – €7950€1060

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Kortrijk tref je of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kortrijk is 3495 kWh. Dit staat voor rond de 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1900 kWh gaan we uit van 8, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3850 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. De meeste huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens vinden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Kortrijk?

Voor het laten plaatsen van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kortrijk

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Kortrijk vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten vergelijk jij in enkele stappen een goede specialist in de buurt. Een aantal monteurs bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets zo concreet mogelijk het huis. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Kortrijk.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kortrijk op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Kortrijk
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Kortrijk aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente