Ichtegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Ichtegem? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Door de nieuwste zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Middels de zonnepanelen-vergelijker doorzoek jij accurate raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Ichtegem!

zonnepanelen installateur 8480
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Goed voor het milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteIchtegem
Postcode84800
Gasverbruik21.770 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€169,12

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ichtegem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Ichtegem. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Ichtegem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ichtegem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten verrassend voordelig een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4740), dan is het voordeel al snel €588. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ichtegem komen doorgaans uit tussen de €5100 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in ongeveer 2830 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (prijs juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Ichtegem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117107€3650 – €4300€410
2276013€5225 – €5650€600
3331014€6075 – €6025€875
4413018€6300 – €6850€940
5460019€6900 – €7200€1010
6506022€7525 – €8200€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Ichtegem achterhaal jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ichtegem bedraagt 3485 kWh. Je hebt dus nodig rond de 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh zijn dat er 8, voor 2925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3925 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Bijna alle woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn zeer flexibel. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Ichtegem?

Voor het laten leggen van panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ichtegem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Ichtegem vergelijken? Geholpen door onderstaande tips tref je in enkele stappen een professionele specialist in jouw eigen buurt. Verscheidene monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer het soort huis. De huis-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Ichtegem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het mailadres. Zo is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Nadien versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen uit uw regio. Kijk verder dan de laagste offerte, maar let ook op de benodigde certificaten (zoals IEC keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ichtegem op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Ichtegem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ichtegem een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente