Oudenburg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Oudenburg? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van dalende kosten, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Door gebruik te maken van deze website bekijk jij waardevolle adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Oudenburg!

zonnepanelen installateur 8460
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Groene investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOudenburg
Postcode84600
Gasverbruik21.750 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€168,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Oudenburg juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Oudenburg. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Oudenburg is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Oudenburg
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4720), dan is het belastingvoordeel al gauw €585. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Oudenburg liggen tussen de €4900 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert ongeveer 2810 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €702,50 (onkosten juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Oudenburg kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120907€3650 – €4350€390
2291013€5050 – €5775€525
3337014€5925 – €6050€850
4386017€6450 – €6675€930
5460020€7025 – €7175€980
6486023€7450 – €8000€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Oudenburg achterhaal jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oudenburg is 3475 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1975 kWh gaan we uit van 8, voor 3000 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3950 kWh gaat het om 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde bewoners maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Oudenburg?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oudenburg

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Oudenburg vergelijken? Door middel van onderstaande tips zoek je in een zeer korte periode een goede leverancier in jouw streek. Tal van bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer het soort huis. De dak-categorie (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Oudenburg.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Aansluitend ontvangt u ook de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (zoals bijv. Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oudenburg op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Oudenburg
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Oudenburg een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente