Kooigem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Kooigem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Door de nieuwste zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Omwille van het financieel interessante plaatje, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. deze pagina doorzoek jij accurate raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Kooigem!

zonnepanelen installateur 8510
 • Lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode85100
Gasverbruik22.190 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€168,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Kooigem april 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Kortrijk. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Kortrijk bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Kooigem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen extra goedkoop een afbetalingsregeling kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4410), dan bedraagt het voordeel al snel €547. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (april 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Kooigem fluctueren tussen de €4800 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen mondt uit in om en nabij 2770 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €692,50 (tarieven april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Kooigem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119406€3525 – €4275€400
2293012€5125 – €5900€550
3342016€6025 – €6175€825
4380018€6425 – €6625€920
5459020€7075 – €7275€980
6517022€7550 – €8175€1060

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Kooigem check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kooigem is 3395 kWh. Dit staat voor pakweg 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh zijn dat er 11, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Kooigem?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kooigem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Kooigem vergelijken? Middels het advies hieronder vergelijk je moeiteloos een goede specialist in de buurt. Tal van adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de tarieven. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf het soort woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Kooigem.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Op die manier komen we erachter hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Nadien verzenden zij de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. RoHS certificaat, ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere ondernemingen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Kooigem op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Kooigem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Kooigem een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!