Bellegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Bellegem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. Door middel van zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met zonnepanelenvoordeel.be vind je praktische aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Bellegem!

zonnepanelen installateur 8510
 • Lagere energierekening.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode85100
Gasverbruik22.180 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€168,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bellegem april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Kortrijk. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Kortrijk zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Bellegem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten heel voordelig een krediet kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4400), dan is het voordeel al snel €545. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 5% rente. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Bellegem zitten vaak tussen de €5200 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in grofweg 2760 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en/of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €690,00 (prijs april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Bellegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117606€3525 – €4425€400
2307013€5025 – €5875€625
3357015€6100 – €6075€850
4404018€6500 – €6675€940
5470019€6950 – €7300€970
6511021€7650 – €8150€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 35 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Bellegem achterhaal jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bellegem is 3390 kWh. Dit staat voor grofweg 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2975 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3900 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De gemiddelde woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen hebben een mooier uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Bellegem?

Voor de installatie van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bellegem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Bellegem vergelijken? Via de uitleg die hierna komt vind je snel en eenvoudig een uitstekende vakspecialist in jouw streek. Tal van aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het type woning. Het genre dak (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Bellegem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Dan weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend ontvangt u ook de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (zoals RoHS certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bellegem op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Bellegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Bellegem een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!