Aalbeke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Aalbeke? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en men kan er flink door besparen. Op basis van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door onze website bekijk jij omvangrijke raadgeving over zonnepanelen kopen in Aalbeke!

zonnepanelen installateur 8511
 • Minder betalen voor stroom.
 • Verantwoorde investering.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode85110
Gasverbruik22.220 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€169,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Aalbeke september 2023

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Kortrijk. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Kortrijk kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Aalbeke
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4440), dan is het voordeel al snel €550. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jeeen passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Aalbeke zitten vaak tussen de €5400 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op pakweg 2800 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta en/of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €700,00 (kosten september 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Aalbeke kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119008€3400 – €4425€430
2303013€5000 – €5700€525
3322015€6025 – €6175€700
4391016€6475 – €6775€920
5461020€6900 – €7150€1030
6494022€7425 – €7850€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Aalbeke ontdek jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Aalbeke bedraagt 3410 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1850 kWh moet je rekenen op 7, voor 2975 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3900 kWh zijn dat 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de woningbezitters bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed zijn er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Aalbeke?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-aalbeke

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Aalbeke vergelijken? D.m.v. onze stappenplan vergelijk jij vandaag nog een professionele vakspecialist in de regio. Het merendeel van de monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de verkoopprijs. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Aalbeke.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Nadien versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen uit de buurt. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar houd ook rekening met certificering (zoals bijv. IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Aalbeke op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Aalbeke
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Aalbeke aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!