Marke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Marke? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. Met zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be lees je actuele details over zonnepanelen kopen in Marke!

zonnepanelen installateur 8510
 • Snelle terugverdientijd.
 • Milieubewuste keuze.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode85100
Gasverbruik22.200 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€169,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Marke juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij de spelregels in de gemeente Kortrijk. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Kortrijk zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Marke
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4420), dan pak je al snel €548. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Marke liggen tussen om en nabij de €4600 en €6000, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat voor om en nabij 2780 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Qurrent betaal je hiervoor wel €695,00 (onkosten juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Marke bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118608€3425 – €4300€420
2304011€5275 – €5775€625
3321016€5975 – €6200€725
4381016€6550 – €6725€920
5458019€6900 – €7225€980
6486021€7450 – €8200€1100

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Marke check jij of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Marke is 3400 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 10 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1900 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de investeerders maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Marke?

Voor de installatie van PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-marke

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Marke vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder vind jij vandaag nog een uitmuntende vakspecialist in jouw streek. Verscheidene adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de tarieven. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Specificeer de aard van het huis. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Marke.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit uw regio. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar kijk goed naar certificering (zoals bijv. VDE keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Marke op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Marke
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Marke een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!