Rollegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Rollegem? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij onze tool doorzoek je actuele tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Rollegem!

zonnepanelen installateur 8510
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Los van de energieleverancier.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode85100
Gasverbruik22.210 kWh
Stroomverbruik kWh3405 kWh
Gemiddelde energierekening€169,15

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Rollegem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Kortrijk. Onduidelijke informatie? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Kortrijk is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Rollegem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun woning energiezuiniger te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4430), dan bedraagt het voordeel al snel €549. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Rollegem liggen tussen de €4600 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 2790 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice en/of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €697,50 (kosten juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Rollegem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119306€3550 – €4450€420
2309013€5125 – €5700€575
3333014€6050 – €6175€750
4395018€6300 – €6650€940
5461019€7100 – €7175€960
6503022€7475 – €7975€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Rollegem check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rollegem bedraagt 3405 kWh. Hiervoor heb je nodig om en nabij 12 panelen van 320 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3875 kWh zijn dat 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De gemiddelde bewoners installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Rollegem?

Voor de installatie van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rollegem

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Rollegem vergelijken? Via onderstaande tips heb jij vandaag nog een goede specialist in je woonplaats. Verscheidene specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de offerteprijs. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk het type woning. Het soort woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Rollegem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Vandaar is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste zenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste prijs, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Rollegem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Rollegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Rollegem een capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!