Gistel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Gistel? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Via een zonnepanelen-installatie wek je zelf energie op uit de zon. Als gevolg van gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker ontdek je toepasbare tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Gistel!

zonnepanelen installateur 8470
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteGistel
Postcode84700
Gasverbruik21.760 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€168,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Gistel juni 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be doorzoek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Gistel. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Gistel bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Gistel
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens heel voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4730), dan bedraagt het voordeel al snel €586. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De plannen zijn om dit te veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Gistel schommelen tussen de €4500 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen staat voor om en nabij 2820 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect of Vandebron betaal je hiervoor wel €705,00 (prijs juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Gistel kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119406€3475 – €4400€400
2294012€5050 – €5625€600
3342014€6075 – €6175€725
4386017€6400 – €6850€910
5462019€7075 – €7175€980
6500023€7400 – €8000€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Gistel tref jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gistel bedraagt 3480 kWh. Dit staat voor pakweg 12 panelen van 285 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3900 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Veel bewoners kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Gistel?

Voor de installatie van panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gistel

Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Gistel vergelijken? Met de uitleg die hierna komt tref jij in korte tijd een goede aanbieder in je woonplaats. Verschillende adviseurs beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen het tarief. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets expliciet het huis. Het soort huis (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Gistel.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar check ook voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Gistel op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Gistel
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Gistel een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente