Komen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Komen? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. Met zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Door de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Dankzij de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je praktische raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Komen!

zonnepanelen installateur 7780
 • Structureel lagere energiekost.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteKomen-Waasten
Postcode77800
Gasverbruik22.800 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€173,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Komen juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Komen-Waasten. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Komen-Waasten zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Komen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten extra voordelig een lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan pak je al snel €591. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000woningeigenaren wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juli 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Komen komen doorgaans uit tussen de €4800 en €6900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op pak ‘m beet 3070 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Engie of Pure Energie betaal je hiervoor wel €767,50 (prijs juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Komen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117007€3650 – €4275€390
2308012€5125 – €5800€675
3351014€6025 – €6250€700
4398018€6400 – €6700€930
5444020€7000 – €7225€980
6482023€7600 – €7925€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Omwille van de zonnepanelencheck Komen bekijk je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Komen is 3500 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 11 panelen van 300 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Komen?

Voor de installatie van panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-komen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Komen vergelijken? Geholpen door onze stappenplan heb jij snel en eenvoudig een betrouwbare monteur in de buurt. Sommige leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets de eigenschappen van het huis. De dak-categorie (plat of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Komen.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: naam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, VDE keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Komen op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Komen
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Komen een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!