Ploegsteert

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Ploegsteert? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en een goede investering. Door gebruik te maken van de zonnepanelen van tegenwoordig wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij handige info m.b.t. zonnepanelen kopen in Ploegsteert!

zonnepanelen installateur 7782
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteKomen-Waasten
Postcode77820
Gasverbruik22.820 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€174,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ploegsteert juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be tref jij hoe het ervoor staat in de gemeente Komen-Waasten. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Komen-Waasten zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ploegsteert
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren extra voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4790), dan is jouw winst al gauw €594. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Ploegsteert liggen tussen de €4000 en €6900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in zo’n 3090 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en/of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €772,50 (kosten juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Ploegsteert bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117408€3675 – €4475€440
2299013€5000 – €5675€500
3360016€5975 – €6200€875
4412017€6400 – €6700€920
5459019€6975 – €7275€1000
6483021€7575 – €8175€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Ook is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Ploegsteert check jij of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ploegsteert is 3510 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 3950 kWh gaat het om 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De doorsnee huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ploegsteert?

Voor de installatie van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ploegsteert

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ploegsteert vergelijken? Via het advies hieronder heb jij snel en eenvoudig een goede installateur in je postcodegebied. Het merendeel van de adviseurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer de aard van de woning. Het type huis (plat & schuin) en de ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Ploegsteert.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Aansluitend verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ploegsteert op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Ploegsteert
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ploegsteert een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!