Waasten

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Waasten? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Geholpen door innovatieve zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels de zonnepanelen-vergelijker lees jij accurate adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Waasten!

zonnepanelen installateur 7784
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Verantwoorde investering.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteKomen-Waasten
Postcode77840
Gasverbruik22.850 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€174,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Waasten september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Komen-Waasten. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Komen-Waasten zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Waasten
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4820), dan is jouw winst al gauw €598. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een soort vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement kan je vergelijken met een 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Waasten schommelen tussen de €5000 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert om en nabij 2710 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en Vandebron betaal je al snel €677,50 (vergoeding september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Waasten kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht lees jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120808€3575 – €4425€400
2288013€5100 – €5650€525
3356015€5925 – €6250€800
4401016€6400 – €6625€890
5447019€7000 – €7275€1010
6512021€7575 – €7850€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Waasten check je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waasten bedraagt 3525 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2850 kWh gaat het om 11, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste investeerders installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Waasten?

Voor het plaatsen van panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waasten

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Waasten vergelijken? Door middel van onderstaande tips tref je in enkele stappen een deskundige aanbieder in je postcodegebied. Sommige leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de aard van het huis. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Waasten.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Waasten op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Waasten
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Waasten een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!