Houthem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Houthem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Door middel van krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Vanwege dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door onze tool check je omvangrijke gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Houthem!

zonnepanelen installateur 7781
 • Minder betalen voor stroom.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieHenegouwen
GemeenteKomen-Waasten
Postcode77810
Gasverbruik22.810 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€173,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Houthem juni 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Komen-Waasten. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Komen-Waasten bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Houthem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen tegen een speciaal rentetarief een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4780), dan pak je al snel €593. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Houthem fluctueren tussen de €5300 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen draait uit op pakweg 3080 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta en Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €770,00 (prijs juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Houthem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117608€3675 – €4350€430
2286013€5075 – €5750€500
3336014€6000 – €6225€750
4420017€6425 – €6825€930
5446020€7100 – €7200€980
6516023€7575 – €7900€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Houthem check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houthem is 3505 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 10 panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1825 kWh gaan we uit van 8, voor 3000 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de mensen bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien onderscheiden we dunne-film panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Houthem?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houthem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Houthem vergelijken? Met het advies hieronder tref jij snel en eenvoudig een uitstekende leverancier in de buurt. Diverse aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Definieer het soort huis. Het type woning (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Houthem.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Hierdoor weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op relevante keurmerken (bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Houthem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Houthem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Houthem een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!