Wanlin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Wanlin? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Gebruikmakend van deze pagina lees je toepasbare informatie aangaande zonnepanelen kopen in Wanlin!

zonnepanelen installateur 5564
 • Lagere energielasten.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Combineren met goede omvormer.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieNamen
GemeenteHouyet
Postcode55640
Gasverbruik22.410 kWh
Stroomverbruik kWh3405 kWh
Gemiddelde energierekening€169,99

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wanlin april 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Houyet. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Houyet zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wanlin
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4880), dan bedraagt het voordeel al snel €605. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Wanlin fluctueren tussen de €4600 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in pakweg 2780 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en/of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €695,00 (vergoeding april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Wanlin kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117606€3575 – €4425€410
2286013€5300 – €5800€575
3355014€6000 – €6100€700
4398016€6475 – €6825€930
5434019€6950 – €7175€980
6484023€7475 – €7800€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Wanlin check jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wanlin is 3405 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1800 kWh moet je rekenen op 7, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh zijn dat 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de klanten bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens vinden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Wanlin?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw dak is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wanlin

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Wanlin vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan heb je vandaag nog een professionele monteur in de regio. Een aantal bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijs. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets zo concreet mogelijk het huis. Het soort woning (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Wanlin.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van vakmannen die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan CE-keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Wanlin op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Wanlin
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wanlin een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!