Custinne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Custinne? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en financieel interessant. D.m.v. innovatieve zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Via onze tool check jij waardevolle adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Custinne!

zonnepanelen installateur 5562
 • Lagere energiekost.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieNamen
GemeenteHouyet
Postcode55620
Gasverbruik22.390 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€169,68

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Custinne juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Houyet. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Houyet zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Custinne
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4860), dan is het belastingvoordeel al gauw €602. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen gunstig voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Custinne schommelen tussen de €4800 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen staat voor plusminus 2760 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Delta en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €690,00 (tarief juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Custinne bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117808€3600 – €4400€400
2276013€5125 – €5875€625
3357015€5975 – €6150€700
4420018€6500 – €6750€950
5455020€6950 – €7125€1030
6480022€7600 – €8150€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Custinne achterhaal jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Custinne bedraagt 3395 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3875 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De meeste consumenten prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type panelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Custinne?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-custinne

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Custinne vergelijken? Op basis van onze stappenplan zoek je binnen enkele minuten een goede aanbieder in jouw eigen buurt. Het merendeel van de aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de kosten. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf het type woning. Het soort huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Custinne.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien versturen ze de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar wees scherp op de benodigde certificaten (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Custinne op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Custinne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Custinne een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!