Loker

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Loker? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Middels zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij actuele details m.b.t. zonnepanelen kopen in Loker!

zonnepanelen installateur 8958
 • Lagere energierekening.
 • Goed voor het milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHeuvelland
Postcode89580
Gasverbruik23.430 kWh
Stroomverbruik kWh3492,33207173735 kWh
Gemiddelde energierekening€176,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Loker september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Heuvelland. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Heuvelland kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Loker
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4900), dan pak je al snel €607. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement komt overeen met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Loker fluctueren tussen de €5100 en €5600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert ongeveer 2780 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Budget Energie en/of Pure Energie betaal je al snel €695,00 (onkosten september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Loker bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht ontdek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120606€3525 – €4200€430
2300012€5200 – €5600€600
3353016€5975 – €6100€875
4412016€6500 – €6625€900
5458019€7100 – €7225€990
6503021€7625 – €7900€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Loker tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Loker is 3492,33207173735 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 11 panelen van 290 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2825 kWh gaan we uit van 11, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Loker?

Tijdens de montage van panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-loker

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Loker vergelijken? Geholpen door het advies hieronder tref jij in een zeer korte periode een deskundige specialist in je woonplaats. Een aantal monteurs hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer expliciet het huis. Het soort woning (schuin of plat) en de focus-richting van het huis zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Loker.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Daarna zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Loker op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Loker
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Loker een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!