Wijtschate

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Wijtschate? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en fiscaal aantrekkelijk. Gebruikmakend van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je je eigen zonne-energie op. Door gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels onze tool check jij samengestelde adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Wijtschate!

zonnepanelen installateur 8953
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHeuvelland
Postcode89530
Gasverbruik23.400 kWh
Stroomverbruik kWh3491,39481588222 kWh
Gemiddelde energierekening€176,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wijtschate april 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Heuvelland. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Heuvelland kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Wijtschate
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen zonder hoge lasten een speciale lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4870), dan is jouw winst al gauw €604. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Wijtschate komen doorgaans uit tussen de €4300 en €6100 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €687,50 (tarief april 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Wijtschate is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht bekijk jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120208€3675 – €4450€380
2288013€5200 – €5725€650
3323016€6100 – €6125€775
4393016€6350 – €6625€950
5441020€7100 – €7250€970
6485022€7550 – €8100€1110

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Wijtschate check jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wijtschate bedraagt 3491,39481588222 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1825 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2825 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Wijtschate?

Voor het leggen van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wijtschate

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Wijtschate vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan kies je snel en eenvoudig een betrouwbare aanbieder in de regio. Diverse aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf het type huis. Het genre woning (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn essentieel. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Wijtschate.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Dan is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Vervolgens verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar check ook de benodigde certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wijtschate op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Wijtschate
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wijtschate verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!