Westouter

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Westouter? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Met innovatieve zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Door de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Dankzij onze tool lees je toepasbare toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Westouter!

zonnepanelen installateur 8954
 • Direct lagere energielasten.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHeuvelland
Postcode89540
Gasverbruik23.410 kWh
Stroomverbruik kWh3491,70723450059 kWh
Gemiddelde energierekening€176,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Westouter september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Heuvelland. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Heuvelland kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Westouter
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens heel voordelig een krediet kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4880), dan bedraagt het voordeel al snel €605. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Westouter schommelen tussen de €4300 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor circa 2760 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Eneco en/of NLE staat dit al gauw gelijk aan €690,00 (kosten september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Westouter kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder bekijk jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119906€3575 – €4450€420
2298011€5200 – €5900€600
3345016€6050 – €6075€875
4395017€6375 – €6800€900
5444020€7100 – €7175€970
6503022€7675 – €8100€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Westouter vind je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Westouter bedraagt 3491,70723450059 kWh. Dit staat voor rond de 12 panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2800 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3800 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De meeste huizenbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Westouter?

Voor het leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-westouter

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Westouter vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs zoek je in een zeer korte periode een goede monteur in je woonplaats. Een aantal adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Detailleer de karakteristieken van het huis. Het genre dak (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Westouter.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Nadien ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Westouter op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Westouter
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Westouter een capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!