Dranouter

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Dranouter? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelf stroom opwekken. Door gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via zonnepanelenvoordeel.be check je uitgebreide raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Dranouter!

zonnepanelen installateur 8951
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Los van de energieleverancier.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHeuvelland
Postcode89510
Gasverbruik23.380 kWh
Stroomverbruik kWh3490,76997864546 kWh
Gemiddelde energierekening€175,96

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Dranouter september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be vind jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Heuvelland. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Heuvelland zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Dranouter
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4850), dan loopt het voordeel al gauw op tot €601. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement komt overeen met een 6 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim 500.000 woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Dranouter variëren tussen de €5000 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2730 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Engie of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €682,50 (onkosten september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Dranouter kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120907€3675 – €4500€400
2270012€5100 – €5675€550
3331016€6000 – €6100€750
4409016€6425 – €6800€930
5463019€7075 – €7225€970
6494023€7425 – €8200€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Dranouter tref je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dranouter bedraagt 3490,76997864546 kWh. Dit staat voor pak ‘m beet 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1850 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh gaan we uit van 11, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De meeste bewoners verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Verder onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Dranouter?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dranouter

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Dranouter vergelijken? D.m.v. onze stappenplan tref je in een zeer korte periode een deskundige monteur in jouw omgeving. Sommige adviseurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Definieer de aard van de woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft dan erkend zonnepanelen advies in Dranouter.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van specialisten met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar let ook op eventuele keurmerken (bijv. Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dranouter op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Dranouter
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Dranouter een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!