Flémalle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Flémalle? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Door gebruik te maken van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Op basis van onze tool check jij handige toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Flémalle!

zonnepanelen installateur 4400
 • Direct lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLuik
GemeenteFlémalle
Postcode44000
Gasverbruik23.560 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€178,72

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Flémalle maart 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Flémalle. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Flémalle kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Flémalle
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten heel voordelig een krediet kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4780), dan is het belastingvoordeel al gauw €593. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Flémalle liggen tussen de €5200 en €6400, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor ongeveer 3080 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta of Nuon betaal je hiervoor wel €770,00 (prijspeil maart 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Flémalle is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118806€3700 – €4375€380
2307011€5225 – €5600€675
3356014€5900 – €6150€850
4416016€6550 – €6650€950
5466020€7025 – €7150€970
6489021€7700 – €8000€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Flémalle zie je of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Flémalle bedraagt 3580 kWh. Dit staat voor grofweg 11 panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2900 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Veel bewoners installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een fraai uiterlijk. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Flémalle?

Voor het laten leggen van panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-flemalle

Een zonnepanelen-installateur vinden

Populaire zonnepanelen bedrijven in Flémalle vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs heb jij moeiteloos een professionele vakspecialist in jouw omgeving. Een aantal adviseurs beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het soort dak (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Flémalle.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daarna krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen volgen er offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de laagste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (zoals RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Flémalle op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Flémalle
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Flémalle een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente