Awirs

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Awirs? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Door gebruik te maken van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. onze vergelijker lees je toepasbare aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Awirs!

zonnepanelen installateur 4400
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLuik
GemeenteFlémalle
Postcode44000
Gasverbruik22.590 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€175,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Awirs juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Flémalle. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Flémalle bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Awirs
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4810), dan profiteer je al van een korting van zo’n €596. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een soort vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 4% rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim 500.000investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Awirs schommelen tussen de €4800 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in genereert circa 3060 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Energiedirect of Nuon betaal je al snel €765,00 (onkosten juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Awirs is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna doorzoek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117706€3600 – €4300€400
2299011€5225 – €5700€575
3327014€6025 – €6225€825
4392017€6325 – €6750€910
5470020€7000 – €7275€970
6509023€7425 – €7825€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Awirs bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Awirs bedraagt 3595 kWh. Je hebt dus nodig pak ‘m beet 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1850 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Veel investeerders prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Awirs?

Puur voor PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-awirs

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Awirs vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs zoek jij in een zeer korte periode een erkende expert in de buurt. Verschillende monteurs hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Schets duidelijk de woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Awirs.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft achternaam, voornaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een week ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar let ook op certificaten en keurmerken (zoals CE-keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Awirs op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Awirs
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Awirs een forfaitaire vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!