Flémalle-Haute

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Flémalle-Haute? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en heb je razendsnel terugverdiend. Door middel van het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van deze pagina ontdek jij omvangrijke details die helpen bij zonnepanelen kopen in Flémalle-Haute!

zonnepanelen installateur 4400
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLuik
GemeenteFlémalle
Postcode44000
Gasverbruik22.620 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€168,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Flémalle-Haute juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be check jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Flémalle. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Flémalle zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Flémalle-Haute
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten heel voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4840), dan loopt het voordeel al gauw op tot €600. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor ontvang je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Flémalle-Haute fluctueren tussen de €5100 en €6300 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen staat voor grofweg 3090 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €772,50 (prijs juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Flémalle-Haute kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118208€3650 – €4400€380
2278013€5175 – €5725€575
3339014€5925 – €6075€850
4397016€6325 – €6675€920
5441019€6925 – €7300€990
6484021€7400 – €7975€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Flémalle-Haute zie je of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Flémalle-Haute bedraagt 3310 kWh. Dit kan je zelf genereren met rond de 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1850 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2950 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3825 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Flémalle-Haute?

Voor PV-panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-flemalle-haute

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Flémalle-Haute vergelijken? Middels de adviezen van onze specialisten tref jij vandaag nog een goede expert in je postcodegebied. De meeste installateurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets het type woning. Het soort huis (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Flémalle-Haute.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en het mailadres. Zo weten wij hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit de regio. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (zoals bijv. CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Flémalle-Haute op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Flémalle-Haute
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Flémalle-Haute een capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!