Flémalle-Grande

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Flémalle-Grande? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Met een zonnepanelen-installatie wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door dalende kosten, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij omvangrijke raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Flémalle-Grande!

zonnepanelen installateur 4400
 • Lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteFlémalle
Postcode44000
Gasverbruik22.610 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€168,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Flémalle-Grande juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Flémalle. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Flémalle zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Flémalle-Grande
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4830), dan is het voordeel al snel €599. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De plannen zijn om dit te veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Flémalle-Grande variëren tussen de €4800 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pakweg 3080 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en Oxxio betaal je hiervoor wel €770,00 (vergoeding juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Flémalle-Grande kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119007€3450 – €4350€430
2309012€5250 – €5725€675
3323014€5925 – €6075€825
4404016€6525 – €6775€910
5461020€7100 – €7225€960
6488023€7650 – €7850€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Flémalle-Grande bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Flémalle-Grande is 3305 kWh. Hiervoor heb je nodig pak ‘m beet 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Flémalle-Grande?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-flemalle-grande

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Flémalle-Grande vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten kies je vandaag nog een uitstekende specialist in je woonplaats. De meeste monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het type dak (schuin en/of plat) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Flémalle-Grande.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Flémalle-Grande op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Flémalle-Grande
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Flémalle-Grande een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!