Donceel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Donceel? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van krachtige zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Door gebruik te maken van onze vergelijker tref je samengestelde informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Donceel!

zonnepanelen installateur 4357
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Duurzame investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Lange levensduur.

ProvincieLuik
GemeenteDonceel
Postcode43570
Gasverbruik23.530 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€178,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Donceel februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Donceel. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Donceel zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Donceel
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen verrassend voordelig een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4750), dan profiteer je al van een korting van zo’n €589. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al ruim tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Donceel komen doorgaans uit tussen de €4100 en €6800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 3050 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €762,50 (tarief februari 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Donceel bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117607€3400 – €4350€400
2279011€5025 – €5625€500
3333016€5900 – €6050€775
4390017€6450 – €6775€920
5464020€7025 – €7175€980
6485023€7400 – €8200€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Donceel vind je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Donceel is 3565 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 11 panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1850 kWh gaan we uit van 8, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3875 kWh gaat het om 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de klanten kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Donceel?

Voor het laten leggen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-donceel

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Donceel vergelijken? Door onderstaande tips tref je zonder problemen een goede vakspecialist in de regio. Veel aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Specificeer het type huis. Het type huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Donceel.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Denk dan aan: voorletter + achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten we hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar vraag ook om certificering (bijvoorbeeld Recyclage, CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Donceel op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Donceel
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Donceel een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente