Fernelmont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Fernelmont? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Door het zonnepanelen-systeem wek je zelf schone energie op. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van onze tool bekijk jij accurate info die helpen bij zonnepanelen kopen in Fernelmont!

zonnepanelen installateur 5380
 • Lagere energierekening.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteFernelmont
Postcode53800
Gasverbruik20.300 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€159,96

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Fernelmont juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Fernelmont. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Fernelmont zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Fernelmont
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4770), dan is het belastingvoordeel al gauw €591. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Fernelmont zitten vaak tussen de €4900 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen wekt op pak ‘m beet 3000 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice en/of Vandebron betaal je hiervoor wel €750,00 (prijspeil juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Fernelmont bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht tref jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119508€3450 – €4500€420
2304011€5175 – €5750€550
3351016€5975 – €6175€750
4383017€6375 – €6825€900
5443020€7100 – €7225€1000
6508023€7575 – €7925€1050

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Fernelmont achterhaal jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fernelmont is 3350 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de investeerders verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Fernelmont?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fernelmont

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Fernelmont vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten tref je binnen enkele minuten een professionele aanbieder in jouw omgeving. De meeste adviseurs hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de eigenschappen van het huis. Het soort woning (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft op die manier toepasbaar zonnepanelen advies in Fernelmont.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Hierdoor weten we op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Daarna ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar vraag ook om de benodigde certificaten (bijv. CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Fernelmont op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Fernelmont
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Fernelmont een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente