Marchovelette

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Marchovelette? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en financieel interessant. Op basis van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Vanwege de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van onze website bekijk jij uitgebreide gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Marchovelette!

zonnepanelen installateur 5380
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieNamen
GemeenteFernelmont
Postcode53800
Gasverbruik21.720 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€166,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Marchovelette juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Fernelmont. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Fernelmont zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Marchovelette
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee consumenten verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4940), dan pak je al snel €612. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Marchovelette zitten vaak tussen de €5400 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in grofweg 2910 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of Vandebron betaal je hiervoor wel €727,50 (tarieven juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Marchovelette kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120206€3475 – €4300€390
2308013€5275 – €5800€675
3333014€5900 – €6200€800
4417017€6400 – €6625€920
5463019€7000 – €7125€970
6495023€7500 – €8025€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Marchovelette vind jij of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Marchovelette is 3360 kWh. Dit staat voor omstreeks 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3950 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De gemiddelde mensen kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Marchovelette?

Voor het laten leggen van panelen op het huis is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-marchovelette

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Marchovelette vergelijken? Via het onderstaande stappenplan tref je in enkele stappen een professionele vakman in jouw streek. Verschillende leveranciers beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. Het genre woning (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur geeft dan interessant zonnepanelen advies in Marchovelette.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn ISO certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Marchovelette op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Marchovelette
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Marchovelette een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!