Faimes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Faimes? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. Via het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Gebruikmakend van onze tool ontdek jij veelzijdige toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Faimes!

zonnepanelen installateur 4317
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLuik
GemeenteFaimes
Postcode43170
Gasverbruik23.490 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€177,64

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Faimes juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Faimes. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Faimes kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Faimes
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4710), dan is het belastingvoordeel al gauw €584. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met 4 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Faimes schommelen tussen de €5400 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op pakweg 3010 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie en/of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €752,50 (prijs juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Faimes kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna tref jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120206€3550 – €4475€440
2288011€5075 – €5825€600
3344014€5950 – €6250€775
4405018€6350 – €6825€910
5466020€7025 – €7125€980
6508023€7475 – €7975€1060

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Faimes achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Faimes bedraagt 3545 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 12 panelen van 280 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1925 kWh zijn dat er 8, voor 2825 kWh gaan we uit van 11, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Veel klanten installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Faimes?

Puur voor panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-faimes

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Faimes vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten zoek je in een zeer korte periode een professionele expert in je woonplaats. Veel adviseurs bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. Het soort huis (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Faimes.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daarna verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van experts uit de buurt. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar check ook op de benodigde certificaten (bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Faimes op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Faimes
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Faimes verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente