Les Waleffes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Les Waleffes? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Aan de hand van zonnepanelen op je woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Op basis van deze website vind je veelzijdige aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Les Waleffes!

zonnepanelen installateur 4317
 • Minder betalen voor stroom.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLuik
GemeenteFaimes
Postcode43170
Gasverbruik22.340 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€171,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Les Waleffes juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Faimes. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Faimes zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Les Waleffes
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4560), dan is het voordeel al snel €565. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al 500.000gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Les Waleffes komen doorgaans uit tussen de €4300 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in plusminus 2810 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta en Qurrent betaal je daarvoor zo’n €702,50 (tarieven juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Les Waleffes kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117207€3525 – €4425€380
2285013€5025 – €5600€625
3330014€5900 – €6050€750
4413018€6425 – €6675€930
5464020€6950 – €7300€970
6520021€7550 – €8100€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Les Waleffes lees jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Les Waleffes bedraagt 3470 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 12 panelen van 290 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2900 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De meeste investeerders kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast zijn er dunne-film panelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Les Waleffes?

Voor zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-les-waleffes

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Les Waleffes vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs kies je in een zeer korte periode een uitmuntende installateur in de buurt. Het merendeel van de adviseurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de prijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Les Waleffes.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van deskundigen uit de regio. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Les Waleffes op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Les Waleffes
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Les Waleffes een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!