Viemme

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Viemme? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Door zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door gebruik te maken van onze website doorzoek je uitgebreide toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Viemme!

zonnepanelen installateur 4317
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLuik
GemeenteFaimes
Postcode43170
Gasverbruik22.350 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€171,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Viemme juli 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Faimes. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Faimes bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Viemme
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een speciaal type lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4570), dan loopt het voordeel al gauw op tot €567. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Viemme schommelen tussen de €4400 en €6800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op om en nabij 2820 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco en Oxxio betaal je daarvoor zo’n €705,00 (tarief juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Viemme kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118607€3625 – €4500€440
2278011€5025 – €5775€575
3349014€6025 – €6025€775
4420017€6300 – €6800€930
5446020€6950 – €7175€1010
6480021€7475 – €7950€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Viemme ontdek jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Viemme bedraagt 3475 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1850 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. De meeste mensen verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Viemme?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-viemme

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Viemme vergelijken? Met behulp van onderstaande tips vind jij in enkele stappen een deskundige specialist in de buurt. Veel specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer de karakteristieken van de woning. Het soort dak (plat + schuin) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Viemme.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Daardoor weten we hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Vervolgens verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van vakmannen uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar check ook op certificaten en keurmerken (bijv. TÜV keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Viemme op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Viemme
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Viemme een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!