Aineffe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Aineffe? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van het financieel interessante plaatje, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels onze vergelijker check jij omvangrijke toelichtingen over zonnepanelen kopen in Aineffe!

zonnepanelen installateur 4317
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteFaimes
Postcode43170
Gasverbruik22.310 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€170,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Aineffe juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Faimes. Kan je het niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Faimes kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Aineffe
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4530), dan loopt het voordeel al gauw op tot €562. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Aineffe fluctueren tussen de €5200 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in plusminus 2780 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en Nuon betaal je daarvoor zo’n €695,00 (onkosten juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Aineffe kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht ontdek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120107€3575 – €4300€380
2270011€5125 – €5650€625
3351014€6075 – €6100€775
4420016€6425 – €6700€900
5456019€7000 – €7250€1000
6497021€7650 – €7875€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Aineffe achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Aineffe is 3455 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1800 kWh moet je rekenen op 7, voor 2900 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Bijna alle investeerders geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Aineffe?

Tijdens de montage van panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-aineffe

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Aineffe vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten zoek je zonder problemen een goede expert in je woonplaats. Diverse adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Schets de aard van het huis. Het soort woning (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Selecteer vervolgens een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Aineffe.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft uw voornaam + achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Daarna ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Aineffe op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Aineffe
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Aineffe een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!