Bernissart

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Bernissart? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Geholpen door de investering in zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door middel van onze tool ontdek jij handige aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Bernissart!

zonnepanelen installateur 7320
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Los van de energieleverancier.
 • BTW terugvragen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBernissart
Postcode73200
Gasverbruik20.890 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€162,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bernissart juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Bernissart. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Bernissart is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Bernissart
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4610), dan is het voordeel al snel €571. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Bernissart variëren tussen de €5100 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op pak ‘m beet 2770 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €692,50 (vergoeding juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Bernissart bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel bekijk je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119508€3425 – €4425€440
2300012€5025 – €5850€625
3337016€5950 – €6275€875
4399016€6325 – €6650€940
5469019€6925 – €7275€1020
6500023€7475 – €8075€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Bernissart zie je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bernissart is 3345 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Bernissart?

Tijdens de montage van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bernissart

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Bernissart vergelijken? Dankzij het advies hieronder kies jij in een zeer korte periode een uitstekende leverancier in je postcodegebied. Veel monteurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de prijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer de eigenschappen van het huis. Het soort dak (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Bernissart.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en het mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwendie een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bernissart op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Bernissart
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Bernissart een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente