Blaton

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Blaton? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Met zonnepanelen op je woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij samengestelde details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Blaton!

zonnepanelen installateur 7321
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBernissart
Postcode73210
Gasverbruik21.720 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€170,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Blaton juli 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Bernissart. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Bernissart kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Blaton
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4440), dan is het voordeel al snel €550. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim vele tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Blaton liggen tussen de €4700 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen draait uit op pakweg 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €702,50 (vergoeding juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Blaton kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119507€3600 – €4275€390
2301013€5200 – €5775€575
3326016€6100 – €6250€700
4393016€6325 – €6700€880
5455019€6975 – €7225€960
6511022€7500 – €8075€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Blaton achterhaal jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Blaton bedraagt 3560 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 10 panelen van 280 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1825 kWh zijn dat er circa 7, voor 2825 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3925 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De gemiddelde woningbezitters kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Blaton?

Tijdens de montage van panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-blaton

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Blaton vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten zoek jij binnen enkele minuten een uitstekende vakman in jouw eigen buurt. Verschillende leveranciers hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de verkoopprijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer de aard van de woning. Het soort huis (schuin + plat) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Blaton.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Daardoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar vraag ook om eventuele keurmerken (denk aan IEC keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Blaton op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Blaton
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Blaton verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!