Harchies

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Harchies? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Via thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van deze pagina check jij accurate tips over zonnepanelen kopen in Harchies!

zonnepanelen installateur 7321
 • Direct lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBernissart
Postcode73210
Gasverbruik21.730 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€170,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Harchies juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Bernissart. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Bernissart kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Harchies
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4450), dan pak je al snel €552. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 6 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al ruim vele tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Harchies variëren tussen de €5100 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op pakweg 2820 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en/of NLE betaal je hiervoor wel €705,00 (onkosten juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Harchies kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119408€3525 – €4400€400
2283012€5000 – €5700€675
3344015€6025 – €6100€775
4409016€6450 – €6800€900
5468019€7050 – €7300€1000
6490021€7550 – €7925€1100

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Harchies lees jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Harchies bedraagt 3565 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 12 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2825 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de klanten verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vind je dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Harchies?

Puur voor PV-panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-harchies

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Harchies vergelijken? Met onderstaande tips tref jij binnen enkele minuten een uitstekende installateur in jouw omgeving. Tal van bedrijven bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf het type woning. Het type huis (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist geeft dan goedzonnepanelen advies in Harchies.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Zo is het helder hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien verzenden zij de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (denk aan RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Harchies op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Harchies
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Harchies een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!